vessölandet​

Kauniit maisemat elinvoimaisessa ympäristössä

Vessölandet, tai Vessöö kuten saarta myös kutsutaan, sijaitsee noin 10 kilometriä Porvoon keskustasta etelään. Vessöö on itäisen Uudenmaan suurin saari 52 neliökilometrin pinta-alallaan. Saari on noin 12 km pitkä ja 5 km leveä. Kapea salmi, Fladan, erottaa Vessöön saaren mantereesta ja salmen ylittävä silta on niin lyhyt että ylityksen tuskin huomaa.

Vessöössä asuu vakinaisesti noin 500 asukasta. Lisäksi monet viettävät kesiään täällä ja saarella onkin lähes 400 kesämökkiä. Sondbyssä sijaitsevat kaupungin leirintäalue sekä uimarannat palvelevat myös heitä joilla ei ole mökkiä. Ja myös Karavaanareilla on saarella oma leirintäalueensa.

Saaren 500 asukkaasta ruotsinkielisiä on liki 400. Ruotsinkieliset oppilaat (luokat 1-6) käyvät alakoulua Vårberga skolan:ssa ja lähin suomenkielinen alakoulu sijaitsee Epoossa. Yläkoulua varten nuoret matkaavat linja-autolla Porvoon keskustaan.

Elinkeinot

Saaren asukkaat ovat kautta aikojen elättäneet itsensä muun muassa maanviljelyllä, metsätaloudella ja kalastamalla. Tänä päivänä kalastus on muisto vain, mutta maa ja metsä työllistävät edelleen. Käynti Bjurbölen kesätorilla kannattaa kun haluaa tutustua Vessöön maataloustuotteisiin. Torilla löydät kaikkea mansikoista ja perunoista kahviin ja pullaan sekä reilusti kesätunnelmaa. Kaikki Vessöön asukkaat eivät toki ole maanviljelijöitä. Palkansaajien lisäksi saarella asuu yrittäjiä niin rakennus-, myynti-, majoitus-, maanrakennus-, mainostoimisto- kuin kuljetusalallakin.

Hiekka

Hiekanmyynnillä on ollut suuri merkitys saarelle. Hiekanotto Sondbyn rannoilta alkoi 1800-luvun lopulla ja tänä päivänä saaren hiekkaharjuun on kaivettu jo monta järveä. Aikaisemmin hiekkaa lastattiin vain laivoihin, mutta 1960-luvulla alkoi myös hiekankuljetus kuorma-autoilla. Nykyisin kuljetus tapahtuu pelkästään kuorma-autoilla.

Tekemistä ja toimintaa

Vessööläisten ei välttämättä tarvitse siirtyä Porvooseen vapaa-ajan viettoon. Saarella on aktiivisia yhdistyksiä kuten nuorisoseura, vapaaehtoinen palokunta, Qvis-Vilhelms kotiseutuyhdistys ja metsästysseurat. Kansalaisopiston tarjontaan sisältyy muun muassa voimistelua nuorisoseuran tiloissa, joitakin vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia mainitaksemme. Ei sovi myöskään unohtaa saaren upeaa luontoa – metsää, merta ja peltoja. Mikäli pyöräretki saa lihakset maitohapoille, tarjoaa kirjastoauto tai jäätelöauto mainion levähdystauon.

Vessöön saarella on ollut useampi kartano tiluksineen ja tänä päivänä niistä kaksi ovat yleisölle avoinna. Stor-Kroksnäsin kartano ja Nyvarpet Sondbyssä toimii kurssikeskuksena. Hommanäs Gård, jossa muun muassa Tapani Löfving on asunut, ottaa vastaan turistiryhmiä sekä tarjoilee tilauksesta ruokaa ja kahvia. Jos haluat tarkemmin tutustua elämään Vessöön saarella viime vuosituhannen aikana, viittaamme kolmeen Vessöö kirjaan (ruotsinkieliset Vessö förr, Vessö förr II ja Vessö förr III), jotka on kirjoittanut Tor Juslin ja julkaissut Wessölandets ungdomsförening r.f.