vessölandet
Vackra landskap i livskraftig miljö
Vessölandet eller Vessö som ön också kallas till, finns i Borgå drygt 10 km från stadens centrum. Vessölandet är den största ön i Östnyland. Öns areal är 52 kvadratkilometer. Den är ca 12 km lång och 5 km bred. Mellan Vessö och fastlandet löper ett smalt sund, Fladan, och över sundet finns en så liten bro att det knappt märks att fastlandet tar slut.
På Vessö bor drygt 500 invånare. Dessutom firar många sina somrar på ön. Här finns omkring 400 sommarstugor. För dem som inte har någon sommarstuga att tillgå finns stadens lägerområde och simstränder i Sondby. Dessutom har Caravanarna sitt eget lägerområde här.
Av de 500 invånarna är ca 400 svenskspråkiga. De svenskspråkiga eleverna går i Vårberga skola årskurserna 1-6, närmaste finskspråkiga skola finns i Ebbo. Då det är dags för högstadiet åker ungdomarna med buss till Borgå.
Näringar
Vessöborna har genom tiderna livnärt sig på bl.a. jordbruk, skogsbruk och fiske. Idag är fisket ett minne blott, men jorden och skogen sysselsätter ännu jordbrukarna. För den som vill bekanta sig med jordbruksprodukterna från Vessö lönar det sig att besöka Bjurböle sommartorg. Där det finns allt från jordgubbar och potatis till kaffe, bullar och sommarstämning. Alla är ändå inte jordbrukare på Vessö. Förutom löntagare finns det företagare både i bygg-, försäljnings-, inkvarterings-, jordbyggnads-, reklam- och transportbranschen.
Sand
På Vessö har sandförsäljningen också haft en stor betydelse. I slutet av 1800-talet började man med att ta sand från stränderna i Sondby, och idag har man redan grävt ut flera sjöar i sandåsen. Tidigare skeppades sanden enbart med fartyg, men på 1960-talet inleddes lastbilstrafiken från sandtagen. Idag sköts sandtransporterna med lastbilar.
Aktiviteter
Vessöborna behöver inte nödvändigtvis åka in till Borgå för att få fritiden att gå. Aktiva föreningar på ön är ungdomsföreningen, frivilliga brandkåren, Qvis-Vilhelms hembygdsförening rf. och jaktlagen. Medborgarinstitutet bjuder på bl.a. gymnastik i föreningslokalen som några fritidsalternativ. Den fantastiska naturen med både skog, hav och åkrar skall heller inte glömmas bort. Om mjölksyran ger sig till känna i musklerna under cykelturen kan man ta en vilopaus vid biblioteksbussen eller glassbilen.
På Vessölandet har i tiderna funnits många herrgårdar, av vilka två är öppna för allmänheten. Stor-Kroksnäs Gård och Nyvarpet i Sondby fungerar som kurscentrum. Hommanäs Gård, där bl.a. Stefan Löfving bott, välkomnar turistgrupper, och serverar mat och kaffe på beställning. Den som vill fördjupa sig i livet på Vessö under de senaste århundradena hänvisas till de tre Vessö-böckerna (Vessö förr, Vessö förr II och Vessö förr III), skrivna av Tor Juslin och utgivna av Wessölandets ungdomsförening r.f.